Osteopatisk behandling i Aarhus

Osteopati er en internationalt anerkendt manuel behandlingsform, der er baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag, som anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik, embryologi og patologi.

Osteopater benytter sig af manuelle teknikker til at stille diagnose og give behandling, med det mål for øje, at hjælpe til optimal funktion og sundhedstilstand. Der tages afsæt i dybdegående teoretisk viden om kroppen, samt i en forståelse af, at mennesket er en helhed, og at struktur og funktion påvirker hinanden.

Osteopatens hensigt er at finde årsagen til symptomet og behandle denne. Derfor vil din osteopat sætte sig grundigt ind i din sygdoms- eller skadehistorie. Osteopaten vil udføre relevante undersøgelser til at diagnosticere eventuelle spændinger i led, muskler, bindevæv, nervesystemet og kredsløbet. Det er ikke ualmindeligt at årsagen til problemet ligger et andet sted, end der hvor smerterne eller symptomerne opleves. Osteopater behandler således mange forskellige sundhedsproblemer og skader. Behandlingen, der er individualiseret og blid, egner sig til mennesker i alle aldre.

Osteopatisk behandling i Aarhus

Hvad er osteopati?

Osteopati er en manuel behandlingsform, som er baseret på naturvidenskabelige fag som eksempelvis anatomi, neurologi, biomekanik, sygdomslære, og fysiologi. Historien bag osteopati går helt tilbage til året 1874, hvor den amerikanske læge, Dr. Andrew Taylor Still, udviklede faget osteopati. Dr. Still praktiserede samtidig som læge indtil 1879, hvorefter han begyndte at anvende manuelle teknikker alene både som diagnostikmetode og behandlingsform.

Dr. Andrew Taylor Still fik ofte stillet spørgsmålet: ”Hvad er osteopati?” hvortil han én af gangene svarede: ”For det første, anatomi, for det andet, anatomi og for det tredje, anatomi”. Dette svar er et meget beskrivende udtryk for, at den teoretiske baggrund for osteopati i høj grad er baseret på de traditionelle medicinske fag, som vi kender fra andre sundhedsfaglige uddannelser herhjemme, som eksempelvis fysioterapi, kiropraktik og lægestudiet.

Teorien bag behandlingsmetoden er, at hvis kroppen bliver korrigeret mekanisk, vil kroppens egne selvhelingsmekanismer træde i kraft. Disse mekaniske korrektioner består af forskellige manuelle teknikker, som for eksempel manipulationer og mobilisering af kroppens led samt behandling af det fascielle væv- det vil sige det tynde bindevæv, der forbinder alle kroppens strukturer. Hvis disse strukturer bliver normaliseret, vil hele kroppen fungere bedre, da alle strukturer i kroppen påvirker hinanden og er afhængige af hinandens funktion.

Læs mere om hvad Osteopati er her

 

Hvordan foregår en konsultation?

En konsultation hos en osteopat starter med en samtale, hvor man blandt andet fortæller om symptomerne, samt en grundig undersøgelse af hele kroppen. På baggrund af denne laver osteopaten en behandlingsplan, som tager udgangspunkt i at behandle årsagen til symptomerne. De symptomer, man døjer med, kan stamme fra en årsag, der sidder et helt andet sted i kroppen, og derfor skal hele kroppen inddrages i undersøgelsen. Ellers risikerer man, at det kun bliver symptomerne, der behandles, hvilket kan give en kortvarig symptomlindring, men symptomerne vil vende tilbage.

Døjer man eksempelvis med hovedpine, kan årsagen til denne være at finde i bækkenet. Derfor skal hele den mekaniske kæde, der omfatter bækkenled, ryg- og nakkehvirvelsøjle, selve kraniet samt alt bindevæv relateret til de involverede regioner undersøges, og de relevante dele af kæden skal behandles, før man kan slippe af med symptomet hovedpinen. En behandlingsplan kan også, udover selve den manuelle behandling, omfatte simple øvelser samt basale anbefalinger omkring kost- og eventuelle livsstilsændringer.

Kontakt mig her hvis du har spørgsmål

 

Manuel behandling

En osteopat arbejder med manuelle teknikker. Dette betyder, at osteopaten bruger sine hænder alene som redskab under behandlingen. Hvilke teknikker, osteopaten anvender, er afhængig af, hvem der skal behandles og hvorfor. Manuelle teknikker som manipulationer og mobilisering af et led, fascie-teknikker samt kranielle teknikker er blot eksempler på nogle af de teknikker, som osteopaten benytter sig af under en behandling. Har man for eksempel hold i ryggen, kan dette være forårsaget af en låsning af en af ryghvirvlerne. En låsning af et led betyder i praksis, at leddet ikke længere bevæges frit og optimalt.

Formålet med manipulation og mobilisering af et led er at normalisere leddets biomekanik eller bevægelighed. Manipulation er en hurtig og præcis bevægelse af et led, hvilket resulterer i et hørbart – og mærkbart klik. Mobiliseringsteknikker er blide og ofte rytmiske teknikker, der både bruges til at optimere et leds normale bevægelighed samt forbedre cirkulationen i vævet. Kranielle teknikker er blide teknikker med let berøring, der anvendes til blandt andet spædbørn med skæve kranier. Det fascielle væv (bindevævet) omkring organer, muskler og nervesystemet, der forbinder alle kroppens strukturer, bliver desuden ofte behandlet med blide stræk- og mobiliseringsteknikker.

En osteopat behandler både børn og voksne

En osteopat er uddannet til at behandle både voksne og børn og er specialiseret i at behandle hele bevægeapparatet. Det kan være i form af gener fra en diskusprolaps, et hold i nakken eller ryggen, problemer med bækkenet efter en fødsel, følger efter en trafikulykke, piskesmæld, overbelastningsskader samt idrætsskader. Osteopater behandler også spædbørn med kolik.

Hvor finder man en behandler?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en osteopat kan behandle de symptomer, du har, kan du forhøre dig hos en osteopat i dit nærområde. Alle færdiguddannede osteopater herhjemme bærer den beskyttede titel M.R.O.DK, som står for: Medlem af Registrerede Osteopater i Danmark og vil også skilte med foreningens RO logo – der står for Registrerede Osteopater. Du finder en liste over alle færdiguddannede osteopater, der bærer den beskyttede titel, på www.danskeosteopater.dk

Statsautorisation på vej

Osteopati er endnu ikke statsautoriseret i Danmark, hvilket betyder, at det ikke er en behandlingsform, der er officielt godkendt af Sundhedsstyrelsen, men foreningen Danske Osteopater er netop i gang med en autorisationsproces, der tager udgangspunkt i en fælles Europæisk Standardisering, som har været flere år undervejs. Denne standard er vedtaget i samtlige europæiske lande, også i Danmark, og er gældende fra juli 2015. En statsautorisation for de osteopater, der lever op til foreningens krav, vil betyde en forbedret patientsikkerhed og samtidigt forhindre misbrug af titlen osteopat. Osteopati er i dag statsautoriseret i flere europæiske lande som for eksempel Island, Finland, England, Frankrig, Schweiz, Irland, Italien og Malta.

Læs mere om tilskud til osteopati her

Foreningen Danske Osteopater

I juni 2014 bestod foreningen Danske Osteopater af 52 medlemmer fordelt i hele landet. Da deltidsuddannelsen er placeret i København, praktiserer de fleste osteopater på Sjælland, og meget fokuseret omkring hovedstadsregionen.

 

Dette behandler osteopaten

En osteopat er uddannet og trænet til at behandle voksne samt børn og babyer og behandler:

 • rygsmerter
 • nakkesmerter
 • torticollis (en neurologisk sygdom der viser sig som ufrivillig aktivitet af hals- og nakkemuskler)
 • piskesmæld
 • hovedpine
 • migræne
 • diskusprolaps
 • iskias
 • sportsskader
 • overbelastningsskader
 • slidgigt
 • frossen skulder
 • musearm
 • skulder-, albue- og håndledsproblemer
 • tennis- og golfalbuer
 • bækkenproblemer
 • halebenssmerter
 • hofte-, knæ- og fodproblemer
 • løberknæ
 • mekaniske problemstillinger relateret til astma
 • spædbørn med kolik og skæve kranier
 • refluks (tilbageløb af mavesyre fra maven og op i spiserøret, bliver ofte kaldt sure opstød)
 • problemer relateret til kæbeleddet
 • fordøjelsesproblemer
 • inkontinens

 

Kilde: Hanna Tómasdóttir & www.danskeosteopater.dk