Behandling af løberknæ


Smerter på ydersiden af hoften og knæet – også kendt som Tractus iliotibialis syndrom – kan det afhjælpes ved udstrækning og er det slemt?

Tractus iliotibialis syndrom er et meget kendt problem for løbere og mærkes som en smerte på ydersiden af knæet eller hoften. Smerterne opstår på grund af en øget/gentaget friktion af tractus iliotibial senen  – som løber på ydersiden fra hoften og ned til knæet, og langs vævet på ydersiden af knæet. Og dette kan forårsage smerter når du løber.

Hvad sige Doktor Google? – “Smertestillende, udspænding, massage og ro og du vil være klar igen…..”

Tractus iliotibialis senen fungere som en stabilisator over hoften og knæet. Senen er ikke så fleksibel eller elastisk som en muskel, da den er designet til at stabilisere funktionen af hofte og knæ, så den skal føles kort og stram. Så når du får at vide at din tractus iliotibial sene er stramt – er det som det skal være. Problemet opstår når båndet bliver for stramt og forårsager øget pres på de underliggende strukturer. Udspænding er godt for tractus senen, men ofte ikke nok til at afhjælpe smerterne. Selve senen er blevet for stramt af en årsag og det er denne man skal finde for at løse problemet og dermed afhjæpes smerterne istedet for at behandle underliggende væv, som er smertegivende.

Bedste råd til jer med knæsmerter

Opsøg Praksis for Osteopati og få en diagnose – hvilket ikke bare er at få af vide at du har et løberknæ, men den underliggende årsag til løberknæ. Årsagen til løberknæ skal oftest findes i en mekanisk ubalance i hele underekstremiteten – benet.  Mekanisk kan både bækkenet, hoften, knæet og foden have en betydning for ubalancen. Muskulær ubalance ligeledes. Et andet vigtig område er organerne i bækkenet. Arvæv efter eksempelvis blindtarmsoperation, endometriose etc kan forårsage en ubalance over det fascielle system og derved påvirke bækkenet.
Hvis din behandler blot massager dit ben, ultralyd, udspænder og instruerer dig i at rulle på en massage bold, så spørg efter om der mere du kan gøre. Du har behov for at vide, hvorfor dine knæsmerter er opstået og en plan til at løse disse.

Hvad vil Praksis for Osteopati kigge efter ved sådan en problematik

En af de mest sete problematikker, som er årsag til løberknæ, er en ubalance omkring bækkenet. Rotation af bækkenet – hofteknoglen (ilium) – kan forårsage en ændring af skridtlængden på den ene side og derved resultere i en ubalance af muskulaturen omkring lårbenet og bækkenet. Dette kan medføre stress af leddene i det modsatte ben, hvilket kan sætte nogle af musklerne omkring bækkenet på overarbejde, de kan blive forkortet, smertefulde og over tid vil de påvirke de anatomiske og biomekaniske forhold omkring benet og bækkenet. Når Tractus iliotibial båndet bliver stramt/forkortet vil friktionen og presset på den øverste del af  skinnebenet – tilhæftningen (tuberculum Gerdy) og den nederste del af lårbenet – blive forøget. Ved gang vil det ikke nødvendigvis medføre problemer at have en forkortet tractus bånd, men oftest opstår problemerne for mange når belastningen øges, som ved løb. Alle strukturere underneden hvor båndet løber vil blive irriteret, smertefuld  etc.